MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Piwo oleskie i mus dynia. Lokalne produkty mają coraz większe wzięcie

Piwo oleskie i mus dynia. Lokalne produkty mają coraz większe wzięcie

Wystartował FineDiningWeek®! Sprawdź, co czeka Gości Festiwalu!
Materiał informacyjny

NOWE
Wystartował FineDiningWeek®! Sprawdź, co czeka Gości Festiwalu!

Polecamy

Owoce, które pomagają leczyć jaskrę. Naukowcy z Polski opracowali z nich kapsułkę

Owoce, które pomagają leczyć jaskrę. Naukowcy z Polski opracowali z nich kapsułkę

Mandat na przejeździe kolejowym. Za co może zostać ukarany kierowca?

Mandat na przejeździe kolejowym. Za co może zostać ukarany kierowca?

Samochód wpadł w poślizg i uderzył w budynek mieszkalny

Samochód wpadł w poślizg i uderzył w budynek mieszkalny