MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!

Wielka radość kibiców Włókniarza. Częstochowianie wygrali mecz z Falubazem ZDJĘCIA

Wielka radość kibiców Włókniarza. Częstochowianie wygrali mecz z Falubazem ZDJĘCIA

Polecamy

Dla zysku zabijają 7 tys. osób dziennie. Przyczyniają się do rozwoju raka i cukrzycy

Dla zysku zabijają 7 tys. osób dziennie. Przyczyniają się do rozwoju raka i cukrzycy

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia