Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Wielką Sobotę święcimy pokarmy w kościołach

EP
Małgorzata Genca
Chleb, jajka, kawałek wędliny, chrzan, sól, pieprz - te produkty najczęściej znajdują się w wielkanocnym koszyczku. W Wielką Sobotę wierni niosą je do kościołów, by zostały poświęcone.

W koszyczku wielkanocnym najistotniejsze jest jajko - symbol nowego życia. Trudno wyobrazić sobie święconkę także bez chleba (podstawowy pokarm, symbol ciała Jezusa), kawałka wędliny (ma zapewnić dostatek całej rodzinie), chrzanu (oznaka siły), soli (prostota życia) oraz figurki baranka (znak Chrystusa).

Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VII w. (korzeniami sięga jednak prawdopodobnie czasów pogańskich).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto