Jednak w tekście błogosławieństwa pokarmów wielkanocnych jest mowa o chlebie i świątecznym pieczywie, mięsie i wędlinach, jajkach oraz soli. Święcenie tych pokarmów ma uzasadnienie w symbolice biblijnej i polskich zwyczajach.
– Wszystko nawiązuje do Chrystusa i nowego życie, które daje przez swoje zmartwychwstanie – mówi ks. Paweł Dziedziczak, łódzki duszpasterz akademicki. – Tymi pokarmami należy się dzielić podczas śniadania wielkanocnego.
Pieczywo przypomina „o chlebie żywym, który zstąpił z nieba i w komunii świętej daje życie światu”. Święci się je też na pamiątkę chleba, którym Jezus nakarmił lud na pustyni i który po zmartwychwstaniu przygotował dla swoich uczniów. Wędliny wkładane do święconki symbolizują baranka paschalnego, którego spożywali żydzi podczas paschy i potraw, które spożył Jezus z apostołami podczas Ostatniej Wieczerzy. Sól ma chronić nas od zepsucia i nawiązuje do gorzkich ziół, z którymi Izraelici jedli baranka przed wyjściem z Egiptu. Jajka to symbol nowego życia.
W koszyczku powinien znaleźć się też baranek z cukru lub ciasta symbolizujący zmartwychwstałego Chrystusa. Wkładanie do święconki zajączków czy alkoholu, co także zdarzało się w niektórych kościołach, jest świeckim zwyczajem.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?